Tribina "Suzbijanje siromaštva na području Imotske krajine"


   U ponedjeljak 27.12. u 15:30 u našem Društvenom centru Laurentiusu održali smo tribinu naziva “Suzbijanje siromaštva na području Imotske krajine”. Govornici na tribini su bili Ivana Marasović iz Udruge “Kolajna ljubavi”, Vesna Ujević iz Kulturno umjetničke udruge “Ujević”, Petar Petričević iz Općine Lovreć i Zdenka Todorić iz Centra za socijalnu skrb Imotski.

Načelnik Općine Lovreć te predstavnica Centra za socijalnu skrb su iznijeli brojke i podatke o siromaštvu lokalnog stanovništva.

Ivana Marasović, predsjednica Udruge “Kolajna ljubavi”, prezentirala je kako se njena udruga već dugi niz godina bori protiv siromaštva prvenstveno mjesečnom podjelom paketa hrane za najugroženije stanovnike Imotske krajine, ali i na brojne druge načine. Za projekt Socijalne samoposluge Imotski dobra suradnja s većinom načelnika općina doprinosi uspješnoj realizaciji te smo sretni da smo i za ove blagdane pripremili blagdansku košaricu koja im je barem malo uljepšala adventsko vrijeme. U predblagdansko vrijeme udruga je također podijelila poklone za štićenike Doma za starije i nemoćne osobe Runović te brojne pakete za siromašne obitelji s više djece.

Vesna Ujević iz Kulturno umjetničke udruge “Ujević” iznijela je svoja iskustva i načine na koje ona pomaže obiteljima i samcima u potrebi kroz razne humanitarne akcije i prikupljanja sredstava.

Ovo korisno događanje organizirali smo u sklopu našeg programam Suzbijanje siromaštva koji je dio projekta Društveni centar Laurentius financiranog od Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Tribina je izazvala veliki interes stanovništva te se tražilo mjesto više. Zaključak je donešen u razgovoru sa sudionica da se protiv siromaštva treba sustavno boriti. Tužno je da u 21. stoljeću koje je doba blagostanja postoje siromašni pojedinci koji nemaju dostojne životne uvjete.