Volonterska manifestacija "Sa srcem u ruci"


   Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera naša udruga “Kolajna ljubavi“ u Društvenom centru Laurentius organizirala je 3.12.2021. u 17h manfestaciju „Sa srcem u ruci“ kako bi zahvalila svim svojim volonterima i onima koji su prepoznali važnost odgoja za volonterstvo.

Kako godinama razvijamo odgoj za volonterstvo gostujući u mnogim školama i fakultetima te educirajući djecu o doprinosu volonterstva, prepoznali smo veliki značaj FILANTROPIJE I VOLONTERSTVA u razvoju humanog i solidarnog društva. „Volonteri su naše karike ljubavi u svijetu i svojim angažmanom transformiraju mnoge živote. Naša volonterka Petra je omogućila predavanja o važnosti volontiranja i pomaganja u preko 25 škola diljem Hrvatske, a volonter Stjepan je upravo uspješno realizirao crowdfunding kampanju za solarnu elektranu za Sirotište sv. Ante u Tanzaniji. Zaista smo im zahvalni", poručila je Antonia Rukavina iz Kolajne ljubavi.


Manifestacija „Sa srcem u ruci“ organizirana je u sklopu EU projekta Društveni centar Laurentius u mjestu Lovreć pokraj Imotskog u Dalmatinskoj zagori. U sklopu djelovanja Društvenog centra Laurentius u zadnjih godinu dana volonteri su sudjelovali na provedbi preko 200 radionica i dnevnih boravka te ostvarili 340 volonterskih sati u posljednjih godinu dana. Najznačajniji je tu njihov angažman u programu Aktivizam i aktivno građanstvo gdje su sudjelovali u volonterskoj akciji uređenje vidikovca, sudjelovali na osnaživanju korisnika i djelovali na stvaranju slikovnice za djecu s posebnim potrebama naziva "Tinići u gostima".

Jedna od naših najaktivnijih volonterki je i Jelena Vujević koja redovito volontira u Lovreću, a nada se da će uskoro otići i u naše Sirotište sv.Ante u Africi. „U Laurentiusu mi je fantastično što mogu biti kreativna, smisliti neku radionicu i provesti je u djelo. Radi se s djecom koja nisu odrasla u gradu te imaju drugačiji način života i s njima je dosta zanimljivo volontirati, jer čujete kako provode svoj dan drugačije od gradske djece. Smatram da bi trebalo više aktivnosti provoditi s djecom na područjima koja nisu blizu gradova. To bi djeci puno pomoglo u njihovom razvoju, kaže volonterka Jelena Vujević.

Posebno je važno i u manjim sredinama podizati svijest o uključivanju građana u aktivnosti koje utječu na život ranjivih skupina te donijeti osmijehe na njihova lica. Stoga su na volonterskoj manifestaciji "Sa srcem u ruci" prezentirani volonterski doprinosi i realizirana je iskustvena radionica gdje su volonteri dobivali uvid u društvene promjene koje volontiranje može potaknuti. Volonteri su u grupama gradilisimboličan VOLONTERSKI TORANJ na školi društvene promjene i ministarstvu za interkulturalnost i poštivanje različitosti. Osim što su naučili puno toga o timskom radu i promjenama koje udruženi volonteri mogu potaknuti, zabavili su se i nasmijali.

Volonterima želimo mnogo ispunjenja u svom volonterskom radu i nek im njihov dan bude ispunjen srećom i osmijesima onih čiji život su dotakli.