Otvorili smo Društveni centar Laurentius


   Na svečanom otvorenju održanom 9.ožujka 2021.godine u Lovreću otvorili smo Društveni centar Laurentius. Društveni centar Laurentius dio je istoimenog europskog projekta kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. S obzirom da je to prvi društveni centar na području cijele Imotske krajine, projektom se jača suradnja između organizacija civilnog društva i lokalne zajednice na području Lovreća i Imotske krajine. Prostor je u vlasništvu općine Lovreć, ali nakon provedene adaptacije i opremanje postaje zajednički prostor namijenjen svim građanima Lovreća i Imotske krajine.

Nositelj projekta “Društveni centar Laurentius” je udruga "Kolajna ljubavi" koja provodi projekt u suradnji s općinom Lovreć i partnerskim udrugama Zavičajnom eko udrugom „Ričice“, Kulturno umjetničkom udrugom „Ujević“, Centrom za održivi razvoj Imotski "IMO-info" i Kulturnom udrugom mladih "K.U.M. PROLOŽAC" s ciljem revitalizacije lokalne zajednice Imotske krajine kroz korištenje javnog prostora općine Lovreć kao prvog društvenog centra na području Imotske krajine. Cilj suradnje između lokalnih udruga i općine Lovreć je revitalizacija Imotske krajine na korist građana.

Projekt traje od studenog 2020. do studenog 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.908.272,42 kuna, a sredstva su osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%) u okviru poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice.

Društveni centar Laurentius će raditi 6 dana u tjednu, a sudjelovanje na svim aktivnostima je besplatno. Osnivanje ovog društvenog centra dovodi do dugoročnog razvoja lokalne zajednice gdje je osigurano mjesto okupljanja za sve građane Imotske krajine u kojem će se organizirati kulturne, ekološke i edukativne radionice te jačati solidarnost i volonterstvo građana.

Mjesečni kalendar aktivnosti Društvenog centra Laurentius možete pratiti na web stranici https://laurentius.com.hr/ i Facebook stranici projekta Društveni centrar Laurentius.