Završavamo projekt "Mladi mirotvorci za život bez nasilja"


   Nakon što smo kroz kolovoz online proveli zadnje radionice s djecom iz Kuće bl.Alojzija Stepinca u Brezovici, projekt „Mladi mirotvorci za život bez nasilja „ privodimo kraju. Naša Mejrema je preko ONLINE aplikacije ZOOM održala radionice o Nenasilnoj komunikaciji, Medijaciji i nenasilnom rješavanju sukoba, Budi mi uzor i Volontiranje i aktivizam. Unatoč tome što nam je pandemija korone onemogućila direktno provođenje radionica, svejedno smo uživali i puno toga naučili.

Kroz projekt zadatak Udruge i naših volontera bio je poticanje korisnika alternativne skrbi na aktivizam i sudjelovanje u brojnim aktivnostima svoga Centra, gdje će oni postati sretniji te ispunjenije provoditi slobodno vrijeme. Sve aktivnosti i radionice su se koordinirale u dogovoru s partnerskom institucijom te su prilagođene posebnim potrebama njihovih korisnika. Projekt „Mladi mirotvorci za društvo bez nasilja“ provodila je Udruga Kolajna ljubavi u suradnji s partnerima Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, Centrom za odgoj i obrazovanje Tuškanac i Centrom za odgoj djece i mladih Zagreb.

U zadnje 3 godine u udruzi je kroz projekt u prosjeku godišnje djelovalo 45 volontera, Udruga je kroz zadnje 3 godine realizirala 5 volonterskih tečajeva, podijelila 46 diploma i potvrda o volonterskim kompetencijama, te uz pomoć educiranih volontera provela 40 radionica u domovima za djecu.

U zadnje 3 godine u udruzi je kroz projekt u prosjeku godišnje djelovalo 45 volontera, Udruga je kroz zadnje 3 godine realizirala 5 volonterskih tečajeva, podijelila 46 diploma i potvrda o volonterskim kompetencijama, te uz pomoć educiranih volontera provela 40 radionica u domovima za djecu. Sve to smo uspješno realizirali uz Institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Mladi mirotvorci imaju potencijal biti inspirativan uzor na nacionalnom nivou koji će motivirati mnoge mlade na zaokret u promišljanju rješavanja problema. Osim radionica za prevenciju delinkvencije i nasilničkog ponašanja postigla bi se resocijalizacija pomoću volontiranja te integracija kroz njihovo uključenje u društvo.

Društvena angažiranost i aktivizam je alternativa koju smo djeci iz institucijalne skrbi približili primjerima pozitivne prakse te smo uz naše mentorstvo motivirali korisnike na konkretne volonterske akcije, pomaganja drugima, humanitarnog buvljaka. Često smo se družili uz posjete muzejima, klizanja i pisanje domaće zadaće.