Radionica protiv predrasuda na dva kontinenta


   Kao dio projekta Mladi mirotvorci, prezentirali smo radionice o suzbijanju predrasuda i sterotipova te o interkulturalnosti djeci korisnicima dječjeg doma u Kući bl. Alojzija Stepinca u Brezovici. Prvobitno smo radionice odradili s štićenicima Sirotišta sv.Ante, a potom smo slike i zaključke uz pomoć djelatnika doma u Brezovici prezentirali njima. Ovo je prava suradnja između dva kontinenta jer smo povezali štićenike naše tanzanijske kuće Sv.Ante s djecom iz Brezovice. Poštivanje različitosti i suzbijanje predrasuda prema drugačijima je iznimno bitno u svjetlu aktualnih prosvjeda protiv rasizma.


Prenosimo Vam dojmove štićenika u Brezovici:

Naši korisnici su pretpostavili da obitelji u Africi imaju 10 djece, da im je omiljena igra čovječe ne ljuti se, da im osnovna škola traje 7 godina. Mislili su najviše vole jesti kolače, a piti vodu i pivo. Od kućanskih poslova misle da djeca sudjeluju u pranju suđa, čišćenju kuće, pranju veša i dezinficiranju prozora.

Kada smo čitali o dojmovima djece o Hrvatskoj i nama, jako su se iznenadili i smijali kada su čuli za jela i pića koja misle da najviše konzumiramo jer nije ništa osim alkohola (i to nekoliko vrsta) spomenuto. Također hrana koju su spomenuli naša djeca rijetko ili nikada ne jedu (tartufi, crni rižoto...) Zabavilo ih je i to što misle da naša djeca kuhaju.

Naši korisnici su dobro prihvatili radionicu, popričali smo i o tome kako je ne imati vodu iz pipe, nego kako bi bilo da je moramo svakodnevno uzimati iz bunara i slično.