Arhiva:
     
Izgradnja

Izgradnju sirotišta pokrenula je Ivana Marasović (djevojački Ivana Parlov ) nakon što je godinu dana volontirala u Songei. Ivanu su dirnuli teški uvjeti života u ovoj afričkoj zemlji, osobito sudbina djece koja su ostala bez roditelja. Zemljište za gradnjusirotišta  je darovao songeanski nadbiskup Mtega, a sredstva su donirali brojni pojedinci velikog srca iz Hrvatske i Europe.

Sirotište je izgrađeno 2010. godine, a gradnju je vodio naš volonter Matej Skenderović. Zgrada sirotišta je projektirana i opremljena u skladu s uputama nadležnih tanzanijskih ustanova. Smještajni kapacitet osiguran je za 50-ero djece, od toga, polovica je namijenjena dječacima, a druga polovica djevojčicama različitih životnih dobi. Osim spavaonica za curice i dječake, sanitarnog čvora, prostorije za pranje odjeće, kuhinje, učionice i blagavaonice, u sirotištu se nalaze i prostorije za volontere. U prosincu 2011. u dvorištu su postavljene sprave za igranje. Ne zna se koju spravu djeca više vole, tobogan, klackalicu, ljuljačke ili vrtuljak, a naše igralište atrakcija je i za svu djecu iz susjedstva. Osim vrta koji se nalazi u sklopu sirotišta, obrađujemo i zemlju u obližnjem selu te tako osiguravamo jedan dio namirnica.

 

Kako je zapravo proteklo useljavanje? U prvih mjesec dana u svoj novi dom smješteni su Getcheni, Samson, Rose, Alex, Sorana i Yustus. S njima je u tom periodu bila, kako to dječica kažu, aunty Tina. Nakon tri mjeseca pridružuje im se i aunty Jelena, a useljavaju se i nova dječica – Vaileth i Witness. Za božićne blagdane 2010. u sirotište stižu volonterke aunty Nevena i Marija. Uskoro svoje mjesto u našem domu dobivaju i nova djeca - Cecilia, Raphael, Joshua, Yohanna, Clara, Leviasi, Anna i Felista. Stižu i mama Ivana te uncle Goran, aunty Iva, Tina, Maja, i Željka. Polako se useljavaju novi mališani pa su našu kuću uveselile i Germana te naša prva albino djevojčica Imaculata. Na kraju 2013. godine, gotovo 3 godine od otvaranja, u sirotištu Svetog Ante svoj dom je pronašlo 30 djece.

Budući da u Songei nema dovoljno odgojnih ustanova za djecu predškolske dobi, 2012. godine odlučili smo se na novi korak - gradnju vrtića u sklopu sirotišta. Pokretanjem vrtića osigurati ćemo adekvatnu predškolsku naobrazbu djeci Songeae, te ujedno osigurati izvor financiranja za potrebe našeg sirotišta.

6. listopada 2013.

 

 

 

 

 


Potrebe...

Dragi prijatelji,

za sirotište su nam potrebne bijele košulje, bijele čarape, džemperi sa ciferšlusom, crni remeni, topići za curice (12-17 godina),  ulošci za cipele (34-40), kroksice (37-39), muška obuća (35 - 41), mlijeko za tijelo, dezodoransi, britvice za brijanje, crna krema za cipele,  patentni zatvarači ("ciferšlus"), wc sanitar, deterdžent za suđe.

Donacije u Zagrebu primamo na adresi Jarunska 6, no molimo da nam vaš dolazak prethodno potvrdite e-mailom (kolajna.ljubavi@gmail.com) ili pozivom na broj 097 6999 126.

Od srca zahvaljujemo!

20. svibnja 2016.

Kontakt

kolajna.ljubavi @gmail.com

097 6999 126

Facebook

Postani volonter

Za sva pitanja vezana uz volontiranje, molimo obratite nam se na e-mail Udruge.

Misije

Naš misionar u Tanzaniji:

www.zupanainokanoka.org

RocketTheme Joomla Templates