Arhiva:
     
Obrazovanjem učenica do reduciranja siromaštva u Tanzaniji

UNESCO Projekt

Projekt “Obrazovanjem učenica do reduciranja siromaštva u Tanzaniji” usmjeren je na školovanje socijalno ugroženih djevojaka na području Ujedinjene republike Tanzanije radi postizanja veće rodne ravnopravnosti.

Uz potporu Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Ministarstva kulture realizacijom projekta financira se  nastavak školovanja  za 75 djevojčica u osnovnim, srednjim, zanatskim školama i fakultetu.  Osim troškova školarine, projektom su pokriveni  troškovi školskih uniformi, školskog pribora i higijenskih potrepština. Izuzetna nam je čast što je Udruzi ukazano povjerenje za realizaciju ovako važnog projekta.

Problematika rodne ravnopravnosti

Zbog preferencije muške djece u Tanzaniji  nerijetko se diskriminira djevojčice, pa osim nejednakog pristupa školovanju, djevojčice ostvaruju i znatno lošije rezultate na završnim ispitima u sedmom razredu, pri kraju osnovnoškolskog obrazovanja. Objašnjenje za lošije rezultate pronalazimo u radu koje djevojčice obavljaju u kućanstvima po povratku iz škole, ali i velikom broju ranih trudnoća i brakova koji značajno doprinose prekidanju školovanja ili ispadanju iz škole.  Navedeni problem još je prisutniji na višim nivoima obrazovanja, gdje rodna diskriminacija u srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju ustaljuje ulogu žena u privatnoj sferi. One ostaju svedene na ulogu kućanica i majki, a ako obavljaju poslove to ostaju niže plaćeni poslovi.

Šira perspektiva ovog projekta nam ukazuje koliko značajne doprinose uključenje žena u sustave rada može imati po razvoj Tanzanije.  Kako se rodna jednakost ojačava nastavkom školovanja ženske populacije, stjecanjem stručnih kompetencija te osvješćivanjem o vrijednosti ženske participacije u radnoj sferi, kroz instrumente financijske, ali i psihološke pomoći.

Štićenice

Petnaestogodišnja Veronica iz Mbeye, mjesta na jugu Tanzanije sanja o tome da postane doktorica. No s obzirom da za njih petero braće i sestara u obitelji brine samohrana majka, vrlo je teško bilo uskladiti financijske mogućnosti sa realnošću. Zahvaljujući ovom projektu Veronica će uz puno manje briga pristupiti učenju.

Omiljeni predmet petnaestogodišnje Atusajigwe je kemija. Ova albino djevojka čije ime u prijevodu znači blagoslov, sanja o tome da postane medicinska sestra. Osim školarine, projektom će joj se omogućiti i proizvodi za njegu kože koji su joj prijeko potrebni.

Svaka od štićenica je siroče ili živi sa samohranim roditeljem koji ima više djece.  Projektom im se omogućava pohađanje kvalitetne škole za naredne dvije akademske godine, 2016. i 2017. godinu.  Djevojčice su neizmjerno sretne što se na ovaj način omogućuje pristup obrazovanju te će radi financijske potpore moći posvetiti primarno svojoj zadaći i učenju.  Ovo je njihova prilika da ostvare svoje snove, da sanjaju bolje obrazovanje  koje sada mogu ostvariti, da motiviraju buduće naraštaje. Istodobno, ovo je prilika za Tanzaniju. Prilika u kojoj će jednog dana naše djevojčice možda postati liderice ekonomskog procvata zemlje, političarke koje će provesti reformu školstva ili doktorice s revolucionarnim pristupom liječenju malarije.

Implementacija projekta

Učenicima se uz pomoć UNESCO-va programa omogućava nastavak osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokog školovanja, tako što bi se za svako pojedino dijete uplatila unificirana svota od 120 eura ili 163  dolara. S obzirom da iznos školarine varira ovisno o školi, regiji te nivou obrazovanja, razlika u visini sredstava bi se uložila u školski pribor, uniforme, udžbenike. Samim time bi se, ujedno reducirao financijski pritisak sa skrbnika kojem je velik izdatak omogućiti djetetu navedene potrepštine.

Na terenu projekt se implementira  uz suradnju s tanzanijskim školama, socijalnim radnicima, načelnicima sela, svećenicima i časnim sestrama te učiteljima na području Tanzanije. Škole koje su odabrane za pomoć su škole koje prednjače po problemu rodne ravnopravnosti i manjeg broja djevojčica polaznica. Tako Masai pleme u regiji Kilimanjaro s obzirom na tradiciju stočarstva te nomadski način života ima općenito nisku uključenost u obrazovni sustav, a ovim projektom bi se povećao postotak obrazovanih žena u njihovu plemenu.

Omogućavanjem daljnjeg školovanja djevojčica koje nisu u mogućnosti nastaviti pohađati školu zbog siromaštva, socijalne isključenosti te osobne obiteljske situacije, djelujemo na njihovo uključenje prvenstveno u školu, a dugoročno u tanzanijsko društvo gdje mogu postati istaknuti članovi. Smatramo kako je obrazovanje najefikasniji instrument koji dugoročnom realizacijom omogućuje pobjedu nad siromaštvom kroz jednake mogućnosti ženama za aktivno sudjelovanje u javnom životu, kako na lokalnom tako i nacionalnom nivou.

Veronica i Atusajigwe izuzetno su zahvalne na ovoj prilici. Za  svaku od njih obrazovanje je prilika za bolji život.

25. studenog 2015.

 

 

Kontakt

kolajna.ljubavi @gmail.com

097 6999 126

Facebook

Postani volonter

Za sva pitanja vezana uz volontiranje, molimo obratite nam se na e-mail Udruge.

Misije

Naš misionar u Tanzaniji:

www.zupanainokanoka.org

RocketTheme Joomla Templates